Residenssi

Kutsu residenssiin Luopioisten kirkonkylälle

Muodonmuutoksia ry:n residenssitoimintajakso jatkuu Luopioisissa. Residenssiaikoja voi hakea viikon tai kahden viikon jaksoina. Residenssi sijaitsee osoitteessa Museotie 3 (kuvat alla) aivan Kulttuurikeskus Mikkolan ja Muodonmuutoksia ry:n näyttelytilojen vieressä ja parin sadan metrin päässä kyläkeskuksesta (kauppa, apteekki, ravintola, kirjasto, uimaranta yms.). 

Residenssiin kuuluu pieni asunto Museotie 3 talon päädyssä ja hyvänkokoinen työskentelytila samassa rakennuksessa. Residenssi on taiteilijalle tai tieteentekijälle ilmainen, mutta siihen sisältyy velvoite järjestää paikallisille jokin pieni tapahtuma, luento, työskentelyn esittelytilaisuus tms. Näistä ovat esimerkkeinä Kirjakahvilat, Luennot, Pajat ja Avoimet ovet ym.

Yhteydenotot ja lisätiedot: horus(at)sci.fi

Kulttuuripalkinto

Muodonmuutoksia ry:lle on myönnetty Pälkäneen kunnan kulttuuripalkinto residenssitoiminnan aloittamisesta.

Kulttuurituottaja Marketta Pyysalo piti oheisen puheen kulttuuripalkinnon jakotilaisuudessa Pälkäneen  Kirjasto Arkissa 19.5.2022.

”Ovidiuksella on Muodonmuutoksia-niminen runoteos. Se sisältää 250 antiikin ajan myyttiä, pääosin muodonmuutoksista. Mielessäni on ollut Ekho, nymfi, jonka Hera muutti kaiuksi. Se oli traaginen kohtalo. Tästä eteenpäin Ekho pystyi vain toistamaan muiden sanat, ei luomaan niitä itse. 

Tiedämme, että kaiku syntyy, kun signaali heijastuu kahden aineen rajapinnasta. Taide on aika paljon tätä: signaalin heijastumista kahden aineen rajapinnasta. Mutta toisin kuin tavallinen luonnossa havaittava kaiku tai Ekhoksen piinallinen tuomio kommunikaation puutteeseen, taiteen kaiku ei palaudu samanlaisena takaisin. Se heijastaa ympäröivää todellisuutta, mutta tulkitsee sen taiteen kielellä. Kuitenkin tässä kaiussa elää yhä sen lähde; ympäröivä todellisuus. Taide ei toista, se kommunikoi. 

Muodonmuutoksia ry:n taiteilijaresidenssitoiminta on erinomainen esimerkki siitä, kuinka taide toimii ympäristössään. Se havainnoi, tutkii, heijastaa, mutta luo myös uutta. Kaikki ympärillämme on muodonmuutosta. Maailma ei pysy paikallaan vaan on jatkuvan muutoksen alainen. Kaikki luonnossa tapahtuva synty, kasvu, kukoistus ja kuolema on muutosta. Tämän tajusi Ovidius ja tämän ovat tajunneet Muodonmuutoksia ry:n jäsenet. 

Olen jo oppinut siihen, että jos yhteiskunnassa taiteen saralla on olemassa havaittavissa jokin hyvin heikkokin signaali uudesta suunnasta tai toimintatavasta, niin Muodonmuutoksia ry on jo ehtinyt tarttua siihen (ehkä jo kirjoittanut hankehakemuksenkin). Taiteilijaresidenssitoiminta on tästä ilmeinen esimerkki.  

Tämän vuoksi elinvoimalautakunta on päättänyt jakaa 22.3.2022 pitämässään kokouksessa Tauno Sairiala –testamenttivaroista kulttuuripalkinnon Muodonmuutoksia ry:lle taiteilijaresidenssitoiminnan aloittamisesta kulttuurikeskus Mikkolassa.”