Kerrostumat -luentosarja

Luentosarja on osa "Elämän verkostot" -tapahtumakokonaisuutta, ja se liittyy kesän 2021 "Kerrostumat" -näyttelyyn.  Tilaisuudet juontaa Seppo Rinne. 

  • 10.4. klo 14.00 –16.00  oikeusgenetiikan dosentti Jukka Palo: "Suo, kuokka ja DNA: genetiikan kertomaa Suomesta ja suomalaisista." Perimä kertoo meille omaa tarinaansa menneisyydestä, monilla eri aikatasoilla. DNA-tutkimukset ovat paljastaneet, että Suomessa asuu kaksi kansaa, joilla on erilainen historia. Tämä väestörakenne on näkynyt Suomessa monin tavoin – ja näkyy tänäkin päivänä. Mutta kuka on suomalainen? Kenet lasket sukulaiseksi? Perimämme on verkosto, joka kytkee meidät sukulaisiimme, mutta myös kaikkiin maailman ihmisiin ja lopulta myös kaikkeen elolliseen.
  • 24.4. klo 14.00 –16.00 arkeologi Jasse Tiilikkala: "Asutus Hauhon ja Luopioisten seudulla rautakaudella ja keskiajalla."  Esitelmä käsittelee asutushistoriaa Hauhon reitin alueella varhaiselta rautakaudelta uuden ajan alkuun. Kokonaiskuvaa asutuksesta ja sen kehityksestä tarkastellaan arkeologisten löytöjen, varhaisten kirjallisten lähteiden ja vanhojen karttojen avulla.
  • 8.5. klo 14.00 –16.00 historian professori Pertti Haapala: "Kokemus, muisti ja kerronta. Historiallisen tiedon kerrokset." Luento käsittelee teoreettisesti ja esimerkein sitä miten menneisyys ja tieto siitä ovat kerrostuneet ja kysyy miksi historia muuttuu vaikka menneisyys ei muutu.
  • Paikka: Mikkolan Navetan luentosali. Yhteistyössä Pälkäneen kulttuuripalvelut ja Valkeakoski-opisto

Kohtaamo 

Kohtaamo on Mumun 1.9.2020 alkanut, 6 kuukautta kestävä Leader-hanke. Hankkeen aikana testaamme mm. residenssi- ja kurssitoimintaa sekä kehitämme olemassaolevia toiminnan puitteita ja toimintatiloja. Kohtaamon osa-aikaiset hanketyöntekijät ovat Tiina Poutanen, horus(at)sci.fi ja Outi Nummi, nummiouti(at)gmail.com.

Elämän verkostot

Elämän verkostot on yhdistyksen teema vuosille 2020–2022 . Kesällä 2020 Mikkolan jyvämakasiinissa ja Mikkolan luhtiaitoissa oli esillä trilogian ensimmäinen näyttely "Rihmastot".  Kesän 2021 näyttelyn nimi on "Kerrostumat". Vuonna 2022 on vuorossa kielen ja mielen verkostot.

Vieraspetohanke

Mumu on mukana Koneen Säätiön rahoittamassa ja Helsingin yliopiston hallinnoimassa Vieraspedot luonnossamme: vuorovaikutukset luontaisten lajien ja ihmisen kanssa” -tutkimushankkeessa.