Muodonmuutoksia ry yhtyy vetoomuksiin Ukrainan ja rauhan puolesta. Toivomme, että tiede ja taide saisivat kukoistaa vapaassa Ukrainassa ja koko maailmassa.

 #stopwar #slavaukraini⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠

Mielenkuvat 

Mielenkuvat on Elämän verkostot näyttelytrilogian päätösosa. Se käsittelee mielen, kielen ja tajunnan rakenteita. Näyttelyn taideteokset ovat kehkeytyneet Mielenkuvat luentosarjan ja kesäleirin myötä, taiteilijoiden mieli laajeni ympäristöön, sen valtasivat kielipelit, mieli kääntyi kuviksi, erään näyttelyn taiteilijoista sanoin: veden liplatuksen ja elämän ihmeen voi kiteyttää universaaleihin koodeihin H2O ja DNA, kielen verkostoon, joka sisältää kaiken ihmisen tietämän. Taiteilijat: Helinä Hukkataival, Tiina Jaakkola, Matti Kuronen, Maritta Meckelborg, Maarit Myllynen, Krista Mäkelä, Seela Nyrönen, Kirsi Porrassalmi, Onnelliset ihmiset: Tiina Poutanen ja Petri Pykäläinen, Merja Tanhua, Anja Tyrväinen, Juha Tyyskä, Tiina Törmäkangas, Eeva-Maija Walin ja Hans Viebrock.

Näyttely on esillä Mikkolan aitoissa ja jyvämakasiinissa. Avajaisia vietetään 10.6. klo 14.00. Näyttelyn avaa Juha Kotipelto Tampereen taidemuseosta. Näyttelyn on avoinna tiistaista lauantaihin klo 10–15 elokuun loppuun saakka. Vapaa pääsy.

Kutsu taiteilijaresidenssiin Luopioisten kirkonkylälle

Muodonmuutoksia ry:n uusin residenssitoimintajakso jatkuu Luopioisissa maaliskuun 2023 loppuun. Residenssiaikoja voi hakea viikon tai kahden viikon jaksoina. Residenssi sijaitsee osoitteessa Museotie 3  aivan Kulttuurikeskus Mikkolan ja Muodonmuutoksia ry:n näyttelytilojen vieressä ja parin sadan metrin päässä kyläkeskuksesta (kauppa, apteekki, ravintola, kirjasto, uimaranta yms.). 

Residenssiin kuuluu pieni asunto Museotie 3 talon päädyssä ja hyvänkokoinen työskentelytila samassa rakennuksessa. Residenssi on taiteilijalle tai tieteentekijälle ilmainen, mutta siihen sisältyy velvoite järjestää paikallisille jokin pieni tapahtuma, luento, työskentelyn esittelytilaisuus tms. (koronarajoitteet huomioiden).
Yhteydenotot ja lisätiedot: horus(at)sci.fi

Luiden kertomaa

Luiden kertomaa seminaari järjestetään edesmenneen puheenjohtajamme Pirkko Ukkosen muistolle ja se on jatkoa vuonna 2009 järjestetylle luentosarjalle: Kuusi kuvaa Luopioisista  https://www.muodonmuutoksia.fi/yhdistys/luentosarjat/kuusi-kuvaa-luopioisista-2009/

Tapahtumassa eturivin tieteen asiantuntijat kertovat viimeaikaisista tutkimuksista yleistajuisesti. Aiheet vaihtelevat glasiaaligeologiasta paleontologiaan ja arkeologiaan. Aikajänne käsittää ajan kymmenien tuhansien vuosien taakse yltävästä jääkaudesta aina nykypäivän ilmastonmuutokseen. 

Ohjelma:

Paikka: Mikkolan Navetta, Keskitie 5, Luopioinen https://www.kulttuurimikkola.fi/mikkola/

Aika: Lauantai 23.9.2023, klo 13–21

13:00 Tilaisuuden avaus, Outi Nummi, Muodonmuutoksia ry.

13.15 Muuttuva käsitys jäätikön levinneisyydestä viimeisen jäätiköitymismaksimin ajalta. Dos. Seija Kultti, Helsingin yliopisto.

13.30 Mammutit Suomessa ja muualla, Dos. Juha Saarinen, Helsingin yliopisto

13.45 Suomen faunahistoria, nykykäsitys, apulaisprofessori Kristiina Mannermaa, Helsingin yliopisto

14:00 Kahvi

14:20 Faunahistoria taiteilijan silmin, osa 1. kuvataiteilija, kirjailija Tiina Poutanen: Jääkauden jälkeläiset kirjan taideteoskuvituksesta, Muodonmuutoksia ry.

14:30  Pohjoismainen faunahistoria, prof. Elisabeth Iregren, Lundin yliopisto

14:45 Myyrätutkimusten kertomaa, prof. emeritus Heikki Henttonen

15.00 Koira ihmisen matkassa, Dos. Suvi Viranta, Helsingin yliopisto

15:15 Tauko

15.35 Faunahistoria taiteilijan silmin, osa 2. Tiina Poutanen, Muodonmuutoksia ry.

15:45 Stabiilit isotoopit menneen ympäristön kuvaajina. Dos. Laura Arppe, LuoMUs, Helsingin yliopisto

16.00 Itämeren hylkeet – historiasta tulevaisuuteen? FT Antti Halkka

16.15 Museoiden kokoelmat keskiössä, Sirkka-Liisa Seppälä, museovirasto  ja Kristiina Mannermaa Helsingin yliopisto

16.30 Osallistava taidetapahtuma päivän teemoista: Mammutit ja kantakielet, Kölö (Saara Metsäranta) & haitari (Kusti Vuorinen), 

Koordinaatio: Muodonmuutoksia ry

17.30 Tilaisuus päättyy

Iltatapahtuma Ravintola Liekissä

Pubipuhe klo 19.00: Muuttuva ilmasto. Dos. Sakari Salonen, Helsingin yliopisto

Lavarunoesitys teemaan liittyen, lopuksi Seppo Rinteen juontama open mic, Muodonmuutoksia ry