Kerrostumat 

Luentosarja on osa "Elämän verkostot" -tapahtumakokonaisuutta, ja se liittyy kesän 2021 "Kerrostumat" -näyttelyyn. 

  • 10.4. klo 14.00 –16.00  oikeusgenetiikan dosentti Jukka Palo: "Suo, kuokka ja DNA: genetiikan kertomaa Suomesta ja suomalaisista" Perimä kertoo meille omaa tarinaansa menneisyydestä, monilla eri aikatasoilla. DNA-tutkimukset ovat paljastaneet, että Suomessa asuu kaksi kansaa, joilla on erilainen historia. Tämä väestörakenne on näkynyt Suomessa monin tavoin – ja näkyy tänäkin päivänä. Mutta kuka on suomalainen? Kenet lasket sukulaiseksi? Perimämme on verkosto, joka kytkee meidät sukulaisiimme, mutta myös kaikkiin maailman ihmisiin ja lopulta myös kaikkeen elolliseen.
  • 24.4. klo 14.00 –16.00 arkeologi Jasse Tiilikkala: "Asutus Hauhon ja Luopioisten seudulla rautakaudella ja keskiajalla."  Esitelmä käsittelee asutushistoriaa Hauhon reitin alueella varhaiselta rautakaudelta uuden ajan alkuun. Kokonaiskuvaa asutuksesta ja sen kehityksestä tarkastellaan arkeologisten löytöjen, varhaisten kirjallisten lähteiden ja vanhojen karttojen avulla.
  • 8.5. klo 14.00 –16.00 historian professori Pertti Haapala: "Kokemus, muisti ja kerronta. Historiallisen tiedon kerrokset." Luento käsittelee teoreettisesti ja esimerkein sitä miten menneisyys ja tieto siitä ovat kerrostuneet ja kysyy miksi historia muuttuu vaikka menneisyys ei muutu.
  • Paikka: Mikkolan Navetan luentosali. Yhteistyössä Pälkäneen kulttuuripalvelut ja Valkeakoski-opisto